Ook erkend keurstation/keurmeester worden?

Het warenwetbesluit Machines stelt strenge eisen aan het opbouwen en onderhouden van autolaadkranen om het werken veiliger te maken en arbeidsongevallen terug te dringen. Daarom moeten onderhoud, reparaties en keuringen van een autolaadkraan altijd worden uitgevoerd door een gecertificeerd keurmeester. Ook uw bedrijf kan keuringsstation worden.

Een fabrikant van autolaadkranen moet voldoen aan de Machinerichtlijn (2006/42/EG) en kan voor het ontwerpen van een machine gebruik maken van een Europese norm. De huidige geharmoniseerde norm voor autolaadkranen is de EN12999-2011 Hijskranen- Laadkranen. Die norm (de vervanger van EN12999-2002) voldoet aan de nu geldende Machinerichtlijn. Deze geharmoniseerde norm gaat in op de diverse aspecten die van belang zijn voor de veiligheid van autolaadkranen, zoals bijvoorbeeld sterkte, stabiliteit, veiligheidsinrichtingen, bediening enz.

Ieder carrosseriebedrijf kan een erkend keuringsstation worden voor autolaadkranen. Daarvoor moet u natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen. Zo is het verplicht dat u een ALK-keurmeester in dienst heeft of een monteur hiervoor opleidt. Ook moet u werken met het juiste testgereedschap. Dealer zijn of worden van één van de fabrikanten/importeurs die bij ALK zijn aangesloten. Tevens is een lidmaatschap van RAI Vereniging verplicht en sluit u een samenwerkingsovereenkomst. Als keuringsstation legt u alle gegevens van autolaadkranen vast in het ‘RAI Kraanboek voor de Autolaadkraan’, waardoor continu alle gegevens over montage, onderhoud, reparaties en keuringen inzichtelijk zijn. Zo kunt u veiligheid en betrouwbaarheid echt garanderen.

De keurmeester kan voor zowel de ingebruikname- als de jaarlijkse keuring gebruik maken van een digitale document waarin alle keuringspunten kunnen worden afgevinkt. Zonodig kunnen opmerkingen per keuringspunt worden toegevoegd inclusief foto’s en andere documenten. Het document is gekoppeld aan het kentekenbestand van de RDW en kan aan het klantenbestand van het keuringsbedrijf worden gekoppeld. Alle keuringsformulieren worden opgeslagen en zijn continu opvraagbaar. Ook het bestellen van de keuringsstickers is gedigitaliseerd.


Opleiding tot ALK-keurmeester

De opleiding tot ALK-keurmeester wordt verzorgd door TÜV Nederland. De opleiding bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Het theoriedeel wordt afgesloten met een digitaal examen dat dient te worden afgesloten met een voldoende voordat praktijkexamen wordt gedaan. Het praktijkdeel omvat 1 dag en wordt afgesloten met een praktijkexamen. Indien voor dit examen ook een voldoende wordt behaald, dan krijgt de kandidaat een vermelding als keurmeester in het digitale keuringssysteem, toegang tot dit systeem en een papieren certificaat.

Aanmelden voor de opleiding kan via de fabrikant/importeur of via RAI Carrosserie NL.


Tarieven
Opleiding tot ALK-keurmeester
Digitale theorie-examen
Digitale herexamen theorie
Praktijkexamen
€ 149,-
€ 42,50
€ 287,50


Meer informatie of direct aanmelden?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u zich direct aanmelden? Neem dan contact op met RAI Vereniging via info@alkkeuring.nl Bellen kan ook via 020 504 4949.