Over ALK & RAI Vereniging

Autolaadkranen Keuring (ALK) is een initiatief van RAI Vereniging. Het keurmerk is sinds de oprichting ruim tien jaar geleden uitgegroeid tot een keuringssysteem met een landelijk netwerk van meer dan 170 keuringsbedrijven.


De basis voor het ontwerpen van een laadkraan is de EN 12999-2011 Hijskranen- Laadkranen, een norm die voldoet aan de nu geldende Machinerichtlijn. Deze geharmoniseerde norm gaat in op de diverse aspecten die van belang zijn voor de veiligheid van de autolaadkraan, zoals bijvoorbeeld sterkte, stabiliteit, veiligheidsinrichtingen, bediening etc.  Indien normen wijzigen worden de ALK checklist hierop aangepast. Hierdoor zijn de keurende ALK-bedrijven er altijd van verzekerd dat zij de ALK-keuringen volgens de meest actuele technieken kunnen uitvoeren. Regelmatige steekproeven door TÜV Nederland garanderen de kwaliteit van het ALK keurmerk. De kosten hiervan zijn voor rekening van RAI Vereniging.

RAI Vereniging
RAI staat voor Rijwiel en Automobiel Industrie. De vereniging is opgericht op 17 december 1893. RAI Vereniging behartigt de belangen van 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s en vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen en van garage-uitrusting zijn bij RAI Vereniging aangesloten. Lees meer >